Comunicación en redes sociales y marketing online

Fake news. No tot el que veus a internet és veritat

Cada dia circulen més notícies falses a través de les xarxes, un fenomen que s’ha convertit en un problema social important. De fet, es preveu que al 2022, la meitat de les notícies siguin falses. I el més preocupant és que, segons un estudi, només un 14% és capaç de distingir entre una notícia falsa i una que no ho és, tot i que el 60% es creu capaç de detectar que està llegint un contingut fictici.

Darrere de les fake news hi ha interessos polítics i econòmics que aposten per manipular les masses encara que això comporti morts, presó o generar una societat atemorida. Poques persones es pregunten què són les fake news o com i per què es creen. Poques entenen per què es fan virals. O el que és més preocupant, poques són conscients de la importància d’aquesta qüestió. Per tot això, cal informar i educar la societat perquè sàpiga què són i, sobretot, com pot detectar-les.

Fitxa del taller

– Nom:Fake news i mentides increïbles. No tot el que veus a internet és veritat”

– Durada: 1,5 hores aprox.

– Modalitat: Presencial

– Idioma: Català o castellà

– Participants: Màxim 30 persones

– Necessitats: Aula amb ordinador per al docent o possibilitat de connectar un portàtil (HDMI o VGA), projector, pantalla, sistema d’àudio (altaveus) i connexió a internet o wifi. L’aula hauria de tenir pissarra i taules que es puguin moure per a les activitats en grup.

– Metodologia: Explicacions teòriques mínimes acompanyades d’exemples reals i jocs i activitats pràctiques per desenvolupar la sessió de forma dinàmica i animada a través del treball en grup amb materials creats per a l’ocasió.

– Continguts:

Què són les fake news?
Per què les creen?
Com es distribueixen?
On es troben?
Conclusions: per què són un perill i com detectar-les.
Recursos: Eines, enllaços i fonts per ampliar la informació.